Zde může být vaše reklama.

PLUMLOV SOBĚ Plumlov nemá na opravu zámku, pořádá sbírku

Plumlov nemá na opravu zámku, pořádá sbírku

foto: Zámek Plumlov

09. 05. 2024 - 11:19

Plumlov – Unikátní stavba s velkým potenciálem, nebo koule na noze, která je malé obci s nízkým rozpočtem spíše přítěží? V tuto chvíli obojí. Radnice, které památka patří, chystá velkou opravu fasády vysoké budovy místního zámku, ale na rekonstrukci jí chybí peníze. Požádala proto veřejnost, zda by ji s financováním nepomohla a vyhlásila sbírku.

Plumlovský zámek, výjimečné manýristické dílo ze 17. století, dlouhodobě chátrá a ohrožuje okolí. Loni jej ministerstvo kultury zařadilo mezi národní kulturní památky a díky tomu se našlo 56 miliónů korun na jeho opravy. Aby se však mohly opravit celá fasáda na budově, potřebuje obec sehnat jednou tak velkou částku. „Náklady přesahují 106 miliónů korun, proto jsme se rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku a požádat o pomoc občany, instituce či firmy,“ řekl starostka obce Gabriela Jančíková.

Radnice, která zámek vlastní již 30 let, dosud opravovala nejproblematičtější části historické budovy tak, aby lidem umožnila prohlídky několika pater a mohla zde pořádat kulturní akce. Historie plumlovského zámku sahá do 17. století, kdy s jeho stavbou začal Jan Adam z Lichtenštejna. Památka je výjimečná svým pojetím a velkorysým projektem, který sice nebyl dokončen, nicméně vysoká budova na skalnatém ostrohu nad nedalekou vodní nádrží každého již z dálky uchvátí. Ze čtyř plánovaných křídel zámku nakonec vzniklo jen jedno, přesto se stavba loni zapsala mezi nejvzácnější tuzemské památky.

Pokud byste chtěli na opravy zámku přispět i vy, číslo transparentního účtu je 131-2097450217/0100.

Další články