Zde může být vaše reklama.

Prof. Neoral: Vadí mi nedostatek lékařů specialistů i zubařů

Prof. Neoral: Vadí mi nedostatek lékařů specialistů i zubařů

foto: Lukáš Navara

04. 08. 2022 - 10:00

V poslední době se množí ze všech stran zprávy o nedostatku lékařů a s tím spojená nespokojenost, bohužel oprávněně. Nutno konstatovat, že je to 5 minut po dvanácté. Na špatnou situaci již mnoho let upozorňují odborné lékařské společnosti, ale zcela marně. Bohužel si myslím, že kdyby se neblížily volby, bylo by tomu tak i nadále. Najednou zjišťujeme, že máme v terénu málo pediatrů, zubařů, ale i jiných specialistů. Že ubývá chirurgů, ale i jiných odborností.

Pokud se budu držet své profese a působení ve výboru chirurgické společnosti, vím, že posledních 10 roků upozorňuje společnost na ubývající počet chirurgů, respektive hrozbu, kterou přináší to, že chirurgů nad 60 roků je v současné době více než chirurgů do 40 let. Vím, že na mnoha chirurgických pracovištích je dodržování zákoníku práce na hraně, pokud by nemělo dojít ke kolapsu v pohotovostních službách.
 
Anketou u mediků lze snadno zjistit, že o chirurgii není zájem. Jsem přesvědčen, že ve více odborných společnostech je tomu podobně.Celá tato situace mě již delší dobu znepokojuje a vedla mě k zamyšlení o možném řešení.
 
Naše lékařské fakulty produkují početně dostatek mladých lékařů a to jak všeobecného směru, tak zmiňovaných zubařů. Tvrzení že naši lékaři odchází po škole do ciziny za lepším platem je laciným obhajováním neuspokojivého stavu. Jistě, část lékařů odchází, ale jde o zanedbatelné procento zejména v příhraničních oblastech. Problém spočívá v tom, že naše lékařské fakulty vychovávají zahraniční studenty. Pokud jde o výuku v anglickém jazyce, fakulty si tím vylepšují rozpočet. A tito studenti sice snižují jejich kapacitu, po škole odcházejí, ale v poměru k ostatním studentům jich není mnoho.
 

„Jsem přesvědčený, že v současné situaci si nemůžeme nadále dovolit vychovávat lékaře, kteří nepomohou našemu zdravotnictví."

 
Podstatně jiná situace se týká studentů ze Slovenska. Zatím nemám přesné údaje z lékařských fakult v Čechách, ale na Moravě konkrétně v Brně, Olomouci a Ostravě je zastoupení těchto studentů okolo 50%. Dříve jich velký podíl zůstával u nás v republice, dnes se však většina vrací na Slovensko. Vím, že to jak ve vztahu k dřívější (reciprocita), tak nynější (EU) legislativě není úplně jednoduché, ale jistě to bylo a je řešitelné! Jsem přesvědčený, že v současné situaci si nemůžeme nadále dovolit vychovávat lékaře, kteří nepomohou našemu zdravotnictví. 
 
Řešení této situace by mělo být prvním krokem, než se dočkáme již dříve známých a nepopulárních umístěnek, které budou řešit katastrofickou situaci v regionech a specializacích.
 
zadavatel/zpracovatel ODS

Další články