Zde může být vaše reklama.

Ve sklenících na Floře vykvetly kaktusy

Ve sklenících na Floře vykvetly kaktusy

08. 05. 2019 - 18:28

Na olomoucké Floře se pořád něco děje, i když se zrovna nepořádá žádná akce, která by lákala stovky a tisíce návštěvníků. V posledních dnech se však návštěvníkům skleníků připomněli kaktusy, jako by se snad bály, že se na ně zapomnělo.

V květnu a červnu si tak budou moct zájemci prohlédnout rozkvetlou kaktusovou pláň. Kaktusový skleník nabízí návštěvníkům kolekci více než 400 kaktusů a sukulentů, které se v současné době pyšní nepřebernou škálou barevných květů. „K vidění jsou menší druhy kaktusů rodů Mammillaria, které jsou známé tím, že mají místo žeber bradavkovité výrůstky a bohatě kvetou drobnými květy v malých věnečcích. Dále druhy Ferocactus či Eulychnia. Sbírka nabízí i sloupovité kaktusy, které v domovině dorůstají do úctyhodné výšky 15 až 25 metrů. Největší keřovité kaktusy se zploštělými články patří rodu Opuntia a poranění jejich velkými trny opatřenými zpětnými zoubky bývají velmi bolestivá. Plody mnohých kaktusů jsou jedlé a v jižních zemích je prodávají na trhu jako ovoce,“ prozradila pracovnice Výstaviště Flora Olomouc Helena Šupová.

Kaktusový skleník je součástí areálu výstaviště od 18. srpna 1962, letos v létě tak oslaví padesát sedm let provozu. Svým úctyhodným věkem se řadí mezi nejstarší skleníky v celé republice. Pokud vás rozkvetlé kaktusy zajímají, otevírací doba skleníků je každý den, kromě pondělí, od půl desáté dopoledne do šesti hodin večer.

-lub-

Další články