Fashion Glam Olomouc

Olomoucká přírodověda kvůli CATRIN vyhlásila Dny neklidu

Olomoucká přírodověda kvůli CATRIN vyhlásila Dny neklidu

foto: Archiv redakce

02. 09. 2020 - 22:52

Kauza kolem CATRIN, Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií UP, napsala začátkem září další kapitolu. 2. září v ranních hodinách se na stránkách Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, která se vznikem centra nesouhlasí, objevil text, který oznamuje, že fakulta vyhlašuje Dny neklidu, odbory fakulty pak stávkovou pohotovost.

Zpráva přišla necelý měsíc poté, kdy děkan olomoucké přírodovědy Kubala oznámil, že zvažuje podání žaloby na vlastní univerzitu.

„Záměr zřídit vysokoškolský ústav především ze součástí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, který před dvěma lety představil rektorát akademické obci, aniž by jej s orgány Přírodovědecké fakulty konzultoval, dlouhodobě komplikuje situaci zaměstnancům Přírodovědecké fakulty a vytváří nestabilní podmínky pro naši práci. Rozhodnutím Akademického senátu Univerzity Palackého ze dne 17. 6. 2020 bude vysokoškolský ústav (CATRIN) zřízen od 1. 10. 2020, a to proti opakovaně vyjádřenému nesouhlasu Přírodovědecké fakulty se způsobem jeho vzniku a bez dohody řešící pracovněprávní a majetkové záležitosti. Orgány fakulty (děkan a senát Přírodovědecké fakulty) proto mají pochybnost o zákonnosti takovéhoto kroku a ohradily se proti němu podáním správní žaloby,“ stojí v prohlášení, jehož celý text je k přečtení na webu fakulty.

O reakci jsme požádali tiskovou mluvčí Univerzity Palackého, Gabrielu Sýkorovou Dvorníkovou.

„Odbory přírodovědecké fakulty se vymezují proti normám, úkonům a rozhodnutím, které byly v předcházejících měsících schváleny Akademickým senátem UP, vrcholným orgánem univerzity, a fakulta k jejich vyjednávání byla přizvána. Text výzvy přitom nebere v potaz aktuální jednání, kdy vedení univerzity vyšlo znovu, a to již poněkolikáté, vstříc požadavkům přírodovědecké fakulty, a to tentokrát právě ve věci převodu budov. Nezbývá než doufat, že bude děkan fakulty ostatní orgány fakulty včas informovat. Výsledný akt ve věci majetku je opět na rozhodnutí AS UP, jenž bude zasedat příští týden,“ uvedla mluvčí univerzity Sýkorová Dvorníková v reakci na prohlášení Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Další články