Zde může být vaše reklama.

Nový přístroj díky dárcům Děti s cystickou fibrózou se na fakultce dočkají lepší péče

Děti s cystickou fibrózou se na fakultce dočkají lepší péče

03. 06. 2019 - 18:07

Malí pacienti Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc se díky štědrým darům dočkají zase o něco lepší péče. Necelých 1,2 milionu korun se totiž podařilo vybrat v rámci charitativní sbírky Crosspoint na pomoc dětským pacientům. Z vybraných peněz pak nemocnice pořídila dva nové speciální přístroje. A protože vybraná částka byla vyšší, než s jakou v nemocnici počítali, vypadá to, že se pořídí ještě další.

Konkrétně míří výtěžek charitativní sbírky, která byla ukončena v březnu tohoto roku, na pomoc dětské klinice a malým pacientům s cystickou fibrózou. „Velmi mě těší, že se nám podařilo vybrat krásných 1 200 000 korun. Z výtěžku jsme zakoupili například doplňující modul na přístroj Exhalyzer D, který jsme pořídili z předešlé sbírky. Díky tomuto modulu budou lékaři schopni vyšetřit i nemluvňata či děti, které z různých důvodů nejsou schopné spolupracovat,“ říká ředitelka organizace Crosspoint Ester Rážová.

Jak vysvětluje lékař Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc František Kopřiva, Exhalyzer D je přístroj, který umožňuje vyšetřit homogenitu dýchání u pacientů s cystickou fibrózou a chronickými plicními onemocněními již od narození. Rozšiřuje tak škálu vyšetření plicních funkcí a umožňuje detekci časných změn, které se neprojeví při vyšetření klasickou spirometrií. Z podařené sbírky mohl být pořízen i dětský videobronchoskop. „S jeho pomocí můžeme vyšetřit již děti od hmotnosti 2,5 kilogramu a odhalit vrozené poruchy vývoje dýchacích cest nebo uvolnit dýchací cesty a zabránit rozvoji komplikací u onemocnění plic,“ doplňuje Kopřiva.

Organizace Crosspoint, která s nemocnicí spolupracuje už tři roky a sbírku uspořádala i nadále rozšiřuje oblast svých aktivit a nově zakládá charitativní konto Crosspoint TOBĚ. Bude zaměřeno na pomoc rodinám dětí s cystickou fibrózou nebo jinými respiračními onemocněními.

Organizace má do budoucna v plánu spolupráci s nemocnicí rozšířit. „Po rozhovorech s vedením nemocnice i s lékaři jsme se rozhodli vytvořit speciální konto, které by pomáhalo rodinám nemocných dětí. Ve chvíli, kdy je dítěti diagnostikována nemoc, je v první vlně silně zasažena i jeho rodina – a právě jí bychom chtěli být v takových případech podat pomocnou rukou,“ říká k připravovanému projektu Ester Rážová. Zájemci, kteří budou chtít na tento charitativní projekt přispět, tak budou moci učinit od začátku července 2019 skrze dárcovský účet 286296977/0300.

Stranou dění kolem nových přístrojů v nemocnici nezůstali ani nejvyšší představitelé města, na tiskové konferenci k představení a demonstraci funkčnosti se objevil primátor Miroslav Žbánek. „Výtěžek a štědrost dárců jednoznačně dokazují, že i v dnešní uspěchané době dokážeme myslet na druhé. Je přirozené, že město chce v oblasti pomoci neziskovému sektoru hrát stále významnější roli. Na podporu podobných aktivit proto aktuálně vyhlašujeme i nový dotační titul, který má pomoci zlepšovat zdravotní péči a kvalitu života potřebným,“ upozornil Žbánek.

Cystická fibróza je lidské geneticky podmíněné onemocnění, které postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. V České republice se podle průzkumů s touto nemocí narodí 1 dítě z přibližně 2,5 až 3 tisíc narozených dětí, což je celkově okolo 40 až 50 dětí v celé populaci. Problém ovšem je, že diagnostikovaná nemoc bývá jen zhruba u poloviny z nich. Polovina nemocných se v České republice dožije minimálně 32 let.

Další články