Zde může být vaše reklama.

Co s opuštěnou budovou v Tomkově ulici? Proběhla debata

Co s opuštěnou budovou v Tomkově ulici? Proběhla debata

foto: Olkraj.cz

24. 01. 2022 - 16:09

Mohla by budova bývalé Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Tomkově ulici v Olomouci - Hejčíně sloužit jako kulturně komunitní centrum? Odpověď hledali v rámci debaty její iniciátoři, studenti architektury, Magistrát města Olomouce, coby vlastník objektu i zástupci Olomouckého kraje. Setkání proběhla na půdě Muzea umění v Olomouci.

Budova v Tomkově ulici je prázdná už přes deset let, kdy ji opustili olomoučtí přírodovědci. Vlastníkem je město Olomouc, jeho zástupci pátrají po možnostech dalšího využití. V loňském roce se o stavbu zajímali studenti architektury v Brně, kteří v rámci studie proměnili budovu a její vzezření si mohla veřejnost prohlédnout při samostatné výstavě.

„Na tuto akci navazuje naše iniciativa, která se pokouší najít cestu k projektu, jehož realizace by nebyla utopická a přinesla jak uměleckému, kulturnímu či neziskovému sektoru, ale i širší olomoucké veřejnosti užitek,“ uvedl David Bartoš, jeden z iniciátorů setkání.

Zástupci Olomouckého kraje na setkání uvedli, že hejtmanství by podobný projekt mohlo podpořit.

„Od některých neziskových organizací ze sociální oblasti už delší dobu vnímáme potřebu stabilního zázemí, které by jim dalo dlouhodobou jistotu a perspektivu. Proto hledáme vhodný objekt pro jakýsi „sociální hub“, centrum, kde by tyto organizace mohly získat stabilní cenově přijatelný nájem jak výlučně užívaných prostor, tak i sdílené coworkingové zasedačky, školící místnosti nebo terapeutické dílny. Objekt v Tomkově ulici by sociální neziskovky mohly společně s kulturou velmi dobře sdílet, proto jsme otevřeni další diskuzi,“ uvedl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí.

Podle radního pro kulturu a památkovou péči Jana Žůrka lokalita Hejčín místo setkávání potřebuje a možností může být například komunitní, kulturně kreativní centrum. „Je to něco, o čem můžeme do budoucna vést debatu a hledat řešení. Poptávka po prostorech pro kreativní odvětví je velká a krajské město by bezpochyby mělo mít kreativní inkubátor či centrum v souladu se současnými světovými trendy,“ doplnil Jan Žůrek.

Další články