Zde může být vaše reklama.

Zahrál si po měsíci Užil jsem si to, řekl stoper David Zima

Užil jsem si to, řekl stoper David Zima

foto: Petr Pelíšek

12. 11. 2021 - 19:00

Odchovanec SK Sigma Olomouc David Zima si pochvaloval, že si ve čtvrtek v přípravném utkání české fotbalové reprezentace proti Kuvajtu mohl po měsíci zahrát zápas. Jednadvacetiletý stoper od října vysedává v FC Turín jen na lavičce, malým vytížením v klubu se ale nestresuje a věří, že brzy opět začne nastupovat. V létě se do Itálie přesunul ze Slavie Praha, v novém prostředí se již zabydlel a zlepšuje se v italštině. Napsal o tom server fotbal.cz

Zima proti Kuvajtu nastoupil v základní sestavě, odehrál kompletních devadesát minut. Zda si řekl o místo i pro úterní závěrečný zápas kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa s Estonskem, nechtěl spekulovat. „Těžko říci. Já jsem hlavně rád, že jsem mohl po měsíci hrát. A co bude v úterý, zatím neřeším. Budu makat na tréninku a uvidíme," řekl Zima poté, co se dnes reprezentace přesunula z dějiště čtvrtečního duelu Olomouce zpět do Prahy.

Pro mladého stopera bylo utkání o to zajímavější, že je odchovancem Sigmy. „Užil jsem si to jako normální zápas. Byl jsem rád, že jsem mohl vidět některé své kamarády a přátele, které jsem dlouho neviděl, třeba od léta. V hledišti jsem měl dvanáct lidí, o kterých vím. Mohlo jich být i více, ale těm jsem nezařizoval lístky," uvedl Zima, pro kterého byl čtvrteční duel čtvrtým reprezentačním startem.

V defenzivě moc práce neměl, český tým zcela dominoval. Ve 45. minutě se Zima málem dočkal premiérové branky v národním týmu, jeho střelu však vytáhl kuvajtský brankář a prosadil se až z dorážky Jakub Pešek. „Myslím, že to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Dali jsme z toho gól," poznamenal. "My defenzivní hráči jsme častěji hráli spíš v ofenzivě, ale jelikož jsme hráli jeden na jednoho, museli jsme být ve střehu. Každý zápas je dobrý, dostaneme se do zápasového tempa. I když soupeř nedosahoval nějakých vysokých kvalit. Ale na souhru týmu je to dobré, vyzkoušet si různé varianty," podotkl.

Nastoupil poprvé od říjnového utkání národního mužstva proti Bělorusku, za Turín od minulé reprezentační přestávky nehrál. „Bylo to náročné, ale je tam velká kvalita. Bohužel jsem tam nový a v Itálii to takhle často bývá hlavně u těch defenzivních hráčů, že potřebují získat nějaké taktické návyky. Je to trochu víc náročné. Hrajeme po celém hřišti jeden na jednoho, takže máte velkou zodpovědnost neudělat chybu," řekl Zima. Naposledy nastoupil v italské lize na začátku října při turínském derby s Juventusem, s nímž jeho tým prohrál 0:1. „Já jsem ten typ, který to nějak moc neprožívá, bral jsem to jako každý normální zápas. Kvalitativně bych to přirovnal, jako když jsme hráli s Arsenalem ve Slavii. Kvalita hráčů je obrovská, ale daly se uhrát nějaké body. Nebylo to úplně jednoznačné," podotkl.

Zima věří, že se brzy do sestavy Turína vrátí, na případné hostování v jiném klubu rozhodně nepomýšlí. "To určitě ne. Teď nemá cenu myslet do budoucna, ale jít zápas od zápasu. Může se stát cokoliv, někdo může vypadnout ze sestavy a můžu se tam zase vrátit," uvedl. Na nové působiště si už zvykl. „Teď už jsem spokojený. První dva měsíce byly náročné, i vzhledem k tomu, že jsem zařizoval věci jako bydlení, vybavení do bytu. Teď už jsem si v posledním týdnu zařídil i internet, to byla poslední věc. Už se můžu soustředit jen na fotbal," podotkl Zima, který si pochvaluje zlepšení v italštině. „Samozřejmě jsou to jen nějaké základy, ale když potřebuji, domluvím se. Nějaká slova vždy zpatlám dohromady. Myslím, že se učím dobře, snažím se. Mám lekce třikrát, někdy čtyřikrát do týdne, záleží podle zápasu," dodal.

Další články