Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Čokoládový a ovocný cupcake

Vaříme s Večerníkem: Čokoládový a ovocný cupcake

foto: Lukáš Blokša

04. 12. 2021 - 09:00

Dnes si společně zamlsáme, recept, který si totiž připravíme, je sladký tak moc, že se vám budou dělat boule až za ušima. Uděláme si totiž dva druky cupcakes. Čokoládové a ovocné!

Suroviny:

1 - hrnek cukr krystal
1 - hrnek hladká mouka
0,5 - hrnek kakao
0,5 - lžička prášek do pečiva
1 - lžička jedlá soda
0,5 - lžička sůl
0,5 - hrnek řepkový olej
0,5 - hrnek mléko
1 - ks vejce jemně našlehaná
1 - lžička vanilkový extrakt
0,5 - hrnek horká voda

čokoládový krém

0,5 - hrnek máslo rozpuštěné – slané
2 - hrnek moučkový cukr
0,25 - hrnek kakao
0,5 - lžička vanilkový extrakt
1,5 - lžíce mléko

jahodový krém

0,5 - hrnek máslo rozpuštěné – slané
2 - hrnek moučkový cukr
0,25 - hrnek jahodového pudingu
0,5 - lžička vanilkový extrakt
1,5 - lžíce mléko
 
Příprava:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, případně vysypte moukou.  Následně si v míse promíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, v další misce pak olej a mléko. Za stálého míchání obě směsi společně promíchejte, přidejte vejce a vanilkový cukr. Na světlé těsto zvolte stejný postup, jen bez kakaa.

Do směsí přidejte horkou vodu a míchejte, dosud se obě směny rovnoměrně nezkombinují dohromady. Těsto bude řídké, ale nesmí vás to odradit.

Následně si těsto rozdělte do připravených košíčků, které naplňte zhruba ze tří čtvrtin. Následně vložte cupcakes do trouby a pečte 18 až 22 minut, dokud nebudou hotové. Ke kontrole použijte dřevěnou špejli, vyjde-li čistá, bez drobečků, máte s těstem hotovo.

Jak na přípravu krému? V elektrickém mixéru našlehejte máslo. Přidejte cukr, každý šálek zvlášť, dokud nebude úplně vmíchán. Dodejte kakaový prášek a poté vanilkový extrakt. Po lžičkách přidejte mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence, čím méně mléka používáte, tím tužší je krém. Měl by být natolik hustý, abyste jím byli schopni zdobit.

Jakmile máte takto hotovo, můžete vychlazené cupcakes začít zdobit, perličkami, ovocem, nebo lázeňskou oplatkou. Dobrou chuť!

Další články