Na olympiádu do Paříže jedou i sportovci z olomoucké univerzity
Olomouc – Hned pětice sportovců svázaných s olomouckou Univerzitou Palackého zasáhne do bojů o…
25. 07. 2020 - 12:00
Máte rádi posypku nebo drobenku? Někteří lidé na ni totiž přímo ujíždějí. A tak jsme těmto labužníkům vyšli vstříc a připravili jsme pro ně koláč na míru.
Ingredience na posypku:
400 g polohrubé mouky
160 g másla
160 g krupicového cukru
Postup:
Rozpustíme máslo s cukrem na pánvičce a přidáváme mouku do té doby, než je posypka krásně sypká. Možná nebudete muset využít přesně 400 g mouky nebo budete muset naopak trochu přidat.
Ingredience na makovou náplň:
1 hrnek namletého máku
3/4 hrnku mléka
5 lžic krupicového cukru
špetka mleté skořice
citrónová kůra
sáček vanilínového cukru
Postup:
Promícháme všechny sypké ingredience, přivedeme mléko k varu a postupně ho vléváme do připravené směsi dokud nemá tu správnou konzistenci.
Ingredience na těsto:
3 vejce
sůl
200 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
200 ml smetany na šlehání (30 %)
cukr moučka na posypání hotového koláče
Postup:
Oddělíme bílky od žloutků a z bílků smíchaných vyšleháme pevný sníh. V druhé míse vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do kypré pěny. A pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme smetanu a pak šleháme do pěny. Nakonec opatrně přidáme vyšlehaný sníh.
Po té těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně těsto rozvrstvíme. Přidáme nádivku (v tomto receptu je maková, ale můžeme zvolit i tvarohovou, nebo třeba ovoce) a kolem krajů necháváme cca 3 - 4 cm volného místa bez nádivky. Nakonec koláč zasypeme pořádnou vrstvou posypky a necháme péct cca 30 minut na 180°C.
POCHLUBTE SE SVÝM RECEPTEM!
Máte recept na opravdovou dobrotu? Napište nám, rádi jej vydáme.
Olomouc – Hned pětice sportovců svázaných s olomouckou Univerzitou Palackého zasáhne do bojů o…
Olomouc – O čtyři samce a čtyři samice se rozrostlo v minulých dnech stádo sobů polárních v…
Loštice – Oblíbené olomoucké tvarůžky, jedinečný aromatický sýr populární doma i ve světě, jsou na…
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
Během včerejšího dne se na svou cestu za oceán vydal z olomoucké zoologické zahrady jeden z dnes…
Ve středu vyjde další číslo Hanáckého Večerníku, ve kterém se opět vrací recepty, které zvládnete…