Na olympiádu do Paříže jedou i sportovci z olomoucké univerzity
Olomouc – Hned pětice sportovců svázaných s olomouckou Univerzitou Palackého zasáhne do bojů o…
23. 05. 2017 - 00:00
Na Hané konečně začíná sezóna máty. První letošní úroda na farmě v Čechách pod Kosířem bude po neděli připravena na rozvoz. Restaurace a bary už se nemohou dočkat, protože od chvíle, kdy si zákazníci zvykli na čerstvou mátu, chlazenou ze supermarketů už nikdo nechce.
První rozvozy do olomouckých podniků plánuje pěstitelka Šárka Mikmek po neděli, zájem je ale po dlouhé zimě takový, že si provozní barů a restaurací budou muset napoprvé přivstat. "Loni byl zájem takový, že jsme museli výrazně zvětšit plochu, na které mátu pěstujeme. Farma se stále rozšiřuje," říká úspěšná podnikatelka.
Máta peprná je silně aromatickou rostlinou. Hlavními složkami kromě mentolu (skoro 50 %) jsou terpeny, jako pinen, limonen, cineol a jiné. Nejvíce těchto účinných látek máta obsahuje právě před rozkvětem. Působení je protizánětlivé. Máta uklidňuje, uvolňuje a tlumí křeče, zabraňuje nadýmání a podporuje trávicí procesy. Účinkuje dezinfekčně, protiprůjmově a protirevmaticky. Užívá se také při rýmě, nachlazení, zánětech hrtanu a průdušek jako inhalace, nosní mast, kloktadlo. Doporučuje se proti kožním vyrážkám.
-vb-
Olomouc – Hned pětice sportovců svázaných s olomouckou Univerzitou Palackého zasáhne do bojů o…
Olomouc – O čtyři samce a čtyři samice se rozrostlo v minulých dnech stádo sobů polárních v…
Loštice – Oblíbené olomoucké tvarůžky, jedinečný aromatický sýr populární doma i ve světě, jsou na…
Rok 2020 byl kvůli covidovým restrikcím pro mnoho lidí silným šokem, který mnohdy přinesl změnu…
Během včerejšího dne se na svou cestu za oceán vydal z olomoucké zoologické zahrady jeden z dnes…
Ve středu vyjde další číslo Hanáckého Večerníku, ve kterém se opět vrací recepty, které zvládnete…