Lanýžové degustační menu

Sezóna máty začala. Hospodští si po neděli budou muset přivstat

Sezóna máty začala. Hospodští si po neděli budou muset přivstat

23. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na Hané konečně začíná sezóna máty. První letošní úroda na farmě v Čechách pod Kosířem bude po neděli připravena na rozvoz. Restaurace a bary už se nemohou dočkat, protože od chvíle, kdy si zákazníci zvykli na čerstvou mátu, chlazenou ze supermarketů už nikdo nechce.

banner tour

První rozvozy do olomouckých podniků plánuje pěstitelka Šárka Mikmek po neděli, zájem je ale po dlouhé zimě takový, že si provozní barů a restaurací budou muset napoprvé přivstat. "Loni byl zájem takový, že jsme museli výrazně zvětšit plochu, na které mátu pěstujeme. Farma se stále rozšiřuje," říká úspěšná podnikatelka.

Máta peprná je silně aromatickou rostlinou. Hlavními složkami kromě mentolu (skoro 50 %) jsou terpeny, jako pinen, limonen, cineol a jiné. Nejvíce těchto účinných látek máta obsahuje právě před rozkvětem. Působení je protizánětlivé. Máta uklidňuje, uvolňuje a tlumí křeče, zabraňuje nadýmání a podporuje trávicí procesy. Účinkuje dezinfekčně, protiprůjmově a protirevmaticky. Užívá se také při rýmě, nachlazení, zánětech hrtanu a průdušek jako inhalace, nosní mast, kloktadlo. Doporučuje se proti kožním vyrážkám. 

-vb-

Další články