Lanýžové degustační menu

Hanácké recepty: pravé hanácké koláče

Hanácké recepty: pravé hanácké koláče
Koláče nesměly chybět na žádné oslavě ani dalších důležitých událostech v životě rodin na Hané.

foto: Martin Složil

03. 11. 2019 - 15:00

Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané. 

Koláče nesměly chybět na žádné oslavě a připravovaly se v nejrůznějších variantách a příchutích, kdy rozhodovala hlavně sezona a co bylo aktuálně k dispozici. Naším dnešním tipem jsou klasické hanácké koláče plněné tvarohem a potřené povidly. 

CO POTŘEBUJEME:

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, 100 g cukru, 2 vejce, 40 g droždí, citronová kůra, sůl, švestková povidla na potření. 

Na náplň: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 3 žloutky, rozinky, citronová kůra.

Na drobenku: 100 g másla, 100 g polohrubé mouky, 100 g cukru, vanilkový cukr.

PŘÍPRAVA:

Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Ten pak přidáme k mouce, vejcím a rozpuštěnému máslu. Do těsta doplníme ještě citronovou kůru a špetku soli. Těsto by mělo být polotuhé, potom jej necháme vykynout. 

Po vykynutí rozdělíme na 4 až 6 dílů podle toho, jak velké koláče chceme mít. Těsto rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, znovu vyválíme. Na konec je potřeme povidly a posypeme připravenou drobenkou. Tu si vyrobíme prostým smícháním másla, polohrubé mouky, cukru a vanilkového cukru. 

Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, dokud koláče nezezlátnou.

Další články